Hoe herken ik de beste multivitamine
In deze blogpost leer je hoe je een goede van een slechte multivitamine kunt onderscheiden en waarom je er een nodig hebt.
In deze blogpost leer je hoe je een goede van een slechte multivitamine kunt onderscheiden en waarom je er een nodig hebt.
Waarom heb ik een multivitamine nodig? | Hoe herken ik de beste multivitamine | De beste multivitamine
Multivitaminen hebben een slechte naam in de "biohacking scene" en terecht. Ze zitten vaak vol vulmiddelen en additieven, zijn te laag gedoseerd, te generiek en geformuleerd met goedkope en zelfs schadelijke vormen van vitaminen en mineralen. Hoewel er weinig goede multivitaminen op de markt zijn, wil dat niet zeggen dat ze allemaal slecht zijn.
Veel stress vraagt om een grotere behoefte aan voedingsstoffen. Of dit nu stress van het sporten of werk is - je lichaam merkt geen verschil. Zelfs als je niet actief bent, betaalt je lichaam een prijs voor de stress van het moderne leven, zoals kunstlicht en giftige stoffen - en heeft het meer voedingsstoffen nodig om de dagelijkse strijd aan te gaan.
98,8% van ons voedsel is afhankelijk van de bodem. De planten die we eten hebben grond nodig om te groeien. De dieren die we eten hebben planten nodig om te groeien. Zonder grond kunnen we niet overleven. [*]
De snelle bevolkingsgroei zet de bodem onder druk. Tel daarbij op een slecht beheerde landbouw, wat samen maakt dat de voedingsstoffen in de bodem slinken.
De stikstofreserves zijn met 42% afgenomen, de fosfor met 27% en de zwavel met 33%. Planten hebben deze voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen groeien. [*]
Als gevolg van de afnemende bodemvruchtbaarheid is ook de voedingswaarde van groenten en fruit aangetast. Een studie uit 2022 analyseerde de historische veranderingen in het mineraalgehalte van groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk van 1940 tot 2019. Alle mineralen behalve fosfor daalden. De grootste algemene dalingen tijdens deze periode van 80 jaar waren natrium (52%), ijzer (50%), koper (49%), en magnesium (10%). [*]
Ook het magnesiumgehalte van tarwe in het Verenigd Koninkrijk is sinds de jaren 1930 met 23% gedaald. [*]
Maar niet alleen de bodem in het Verenigd Koninkrijk heeft hieronder te lijden. Het gehalte aan sporenelementen (waaronder zink, koper, ijzer en mangaan) in Finland is de afgelopen drie decennia gedaald. [*] Bodemerosie is een punt van zorg in Europese landen [*] — en zorgt voor een vermindering van bodemvoedingsstoffen. [*], [*]
We hebben vitaminen en mineralen nodig om goed te functioneren. Dus dit is zorgelijk.
Niet alleen onze planten zijn minder voedzaam, ook onze dierlijke producten nemen af in bouwstoffen. We consumeren meer producten van met graan gevoerde dieren. Daarentegen eten we minder van dieren die volledig met gras zijn gevoed. Als gevolg daarvan missen we een aantal belangrijke voedingsstoffen, zoals:
Een studie uit 1999 heeft aangetoond dat dieren die grazen 3 tot 5 keer meer geconjugeerd linolzuur (CLA) hebben dan dieren die worden (bij)gevoerd met graan. [*]
Grasgevoerd rundvlees bevat meer vitaminen, zoals vitamine A, vitamine E, vitamine B12, en mineralen. Grasgevoerd rundvlees is ook rijker aan andere antioxidanten. [*]
Hoewel vette vis de voornaamste bron van omega-3 vetzuren is, bevatten met gras gevoederde dierlijke producten ook betekenisvolle hoeveelheden. Omega-3 is tot 5 keer meer aanwezig in met gras gevoerde dieren in vergelijking tot in met graan gevoerde dieren — én in de juiste verhouding tot omega-6. [*].
Naast het feit dat pesticiden, met name glyfosaat, gevaarlijk zijn voor onze gezondheid [*], bevatten aan pesticiden blootgestelde planten minder waardevolle polyfenolen (vorm van antioxidanten) dan biologisch of biologisch-dynamisch geteelde producten. [*] Van een dieet rijk aan polyfenolen uit planten, thee, koffie, chocolade en olijfolie wordt verondersteld dat het helpt bij oxidatieve schade. [*]
De transporttijd voor geteelde groenten en fruit varieert van enkele dagen via luchtvracht tot enkele weken bij gekoeld vervoer per schip. In supermarkten kunnen groenten en fruit 1-3 dagen in de vitrine liggen voordat ze worden gekocht door de consument, die ze vervolgens tot 7 dagen kunnen bewaren voordat ze worden opgegeten. Vers fruit en groenten die lang na de oogst worden geconsumeerd, bevatten minder voedingsstoffen. Daarom zijn groenten en fruit van de boerenmarkt het beste. [*]
Veranderingen in de samenstelling van voedingsstoffen tussen oogst en verkoop hangen af van de behandeling en opslag na de oogst. Machinaal oogsten geeft meer schade aan de plant dan oogsten met de hand. Voedingsstoffen blijven het best bewaard wanneer groenten en fruit zorgvuldig worden behandeld en vervolgens in een vochtige omgeving en in de koelkast worden bewaard. [*]
Voedselveiligheidsprocessen zoals pasteurisatie en bestraling beschermen je tegen micro-organismen, virussen en bacteriën en voorkomen door voedsel overgedragen ziekten. Maar ze ontnemen je ook een aantal uiterst gezonde voordelen. Rauwe melkproducten, bijvoorbeeld, bevorderen de productie van "glutathione", ons lichaamseigen antioxidantensysteem. Pasteurisatie leidt ook tot een verlies van de vetoplosbare vitaminen A, D en E. [*], [*]
Het gebruik van doorstraling is in de EU beperkt, maar in veel landen toegestaan. Er zijn regels voor biologische levensmiddelen. Deze zijn binnen de EU uitgesloten van doorstraling. [*]
Ook de kookmethode heeft een grote invloed op het verlies van voedingsstoffen. [*] De bereidingswijze kan het aantal nuttige stoffen in broccoli (o.a. sulforafaan) aanzienlijk verminderen. Door de broccoli licht te stomen of rauw te eten, blijven sulforafaan en andere afgeleide voedingsstoffen behouden. [*]
Een ander voorbeeld is folaat. Als je je groenten wast, spoel je folaat door de gootsteen. Als je je folaatrijke groenten kookt, doe dat dan voorzichtig. Stomen is altijd beter dan koken. Folaat lekt in het kookvocht, dus het is altijd beter om ook het kookvocht te consumeren. Drink alleen niet het kookvocht van folaatrijke spinazie (en andere nitraathoudende groenten zoals bieten en andijvie). [*]
Het invriezen van groenten vermindert het folaatgehalte aanzienlijk. [*] Ook is aangetoond dat het invriezen van vers fruit invloed heeft op de hoeveelheid antioxidanten. [*] Andere voedingsstoffen blijven echter redelijk stabiel na het invriezen.
Nu we besproken hebben waarom je een multivitamine kan overwegen, laten we eens kijken wat je in een goede multivitamine wil terugzien, akkoord?
Foliumzuur is de meest voorkomende vorm van folaat die wordt gebruikt in voedingssupplementen. Een aanzienlijk percentage van de bevolking heeft echter moeite met het omzetten van foliumzuur in folaat, wat de natuurlijke vorm is die in voeding voorkomt. Een goede multivitamine gebruikt de vorm "Quatrefolic® (6S)-5-methyltetrahydrofolaat", die ervoor zorgt dat folaat goed wordt opgenomen.
Maar er zijn ook een paar andere bioactieve vormen van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld folinezuur. Dit is een bioactieve en natuurlijke vorm die vaak op etiketten vermeld staat als folaat, of geschreven wordt als "folinezuur" of "calciumfolinaat". [*]
De meeste multivitaminen bezuinigen op B-vitaminen — omdat ze verkeerd geïnformeerd zijn, of voor het goedkope alternatief gaan. Dit is wat je hierover moet weten:
Mineralen zijn onstabiel en worden beter opgenomen als ze gekoppeld worden aan een aminozuur of een organisch zuur. Dit wordt een gecheleerd mineraal genoemd. Daarom wil je dat een multivitamine mineralen in chelaatvorm bevat. Voorbeelden van gecheleerde mineralen zijn magnesiumtauraat (magnesium gebonden aan tauraat), kopercitraat (koper gebonden aan citroenzuur) en chroompicolinaat (chroom gebonden aan picolinezuur).
Toch zijn gecheleerde mineralen geen garantie voor succes. Gecheleerde mineralen bevatten vaak meer van de andere verbinding dan van het mineraal zelf. Zo kan het zijn dat magnesiumcitraat voor maar 13% uit magnesium bestaat en magnesiumtauraat voor 10%. Daarom is het belangrijk dat het etiket je precies vertelt hoeveel je van het mineraal binnenkrijgt.
Een goed etiket vermeldt "Magnesium (als magnesiumtauraat) 25 mg", zodat je weet dat je 25 mg binnenkrijgt. Een misleidend etiket toont "Magnesium tauraat 250 mg", waardoor je denkt dat je veel meer magnesium binnenkrijgt dan de 25 mg die het bevat (aangezien de resterende 175 mg tauraat is en geen magnesium). [*]
Je wilt een multivitamine met een breed spectrum aan vitaminen en mineralen. De meeste multivitaminen gebruiken bijvoorbeeld alleen K1 en helemaal geen K2. Je wilt ook een formule die antioxidanten, kruidenextracten en aminozuren bevat. Denk aan curcumine, trans-resveratrol, COQ10 en N-acetyl L-cysteïne.
Zoals je hierboven hebt gelezen, is de kwaliteit en de vorm van een verbinding van essentieel belang. Hetzelfde geldt voor de dosering en de interactie van de voedingsstoffen. Een multivitamine moet zinvolle hoeveelheden van elk ingrediënt bevatten. Sommige fabrikanten gebruiken zeer kleine hoeveelheden van dure voedingsstoffen zodat ze die op het etiket kunnen vermelden. Of ze gebruiken te veel van een goedkoop ingrediënt.
Tegelijkertijd moet de samensteller van het supplement rekening houden met interacties tussen voedingsstoffen. Zodat je niet te veel van één voedingsstof binnen krijgt en te weinig van andere.
Dan zijn er de inactieve ingrediënten. Veel voorkomende inactieve ingrediënten in supplementen zijn bindmiddelen, coatings, vloeimiddelen, smaak- en kleurstoffen. [*]Er zijn studies die aantonen dat additieven, smaak- en kleurstoffen potentiële gezondheidscomplicaties kunnen veroorzaken, zoals huiduitslag, migraine, astma, slaapstoornissen en maagklachten. [*] Een veilig inactief ingrediënt is MCT-poeder, dat functioneert als antiklontermiddel. Rijstmeel wordt ook vaak gebruikt als een veilig allergeenvrij vulmiddel.
Ten tweede worden veel multivitaminen gemaakt met bindmiddelen die het voor jouw lichaam moeilijk kunnen maken om de voedingsstoffen op te nemen. We zullen hier in het volgende deel dieper op ingaan.
Er is weinig bekend over het feit dat tabletten veel moeilijker te verteren zijn. Tabletten hebben meer bindmiddelen nodig om ze bij elkaar te houden, waardoor het veel langer duurt voordat ze worden afgebroken in het maagdarmkanaal. De meeste voedingsstoffen in een multivitamine moeten in de maag worden verwerkt voor een betere opname. Als een tablet er lang over doet om in de maag te worden afgebroken en in het darmkanaal terechtkomt, wordt de inhoud veel minder afgebroken en opgenomen.
Een capsule daarentegen wordt binnen enkele minuten afgebroken nadat het in het maagdarmkanaal is terechtgekomen. [*]
Je zult inmiddels begrijpen dat de vorm, de interactie tussen voedingsstoffen en de dosering hoogwaardige multivitaminen onderscheiden van gewone multivitaminen. NoordCode Everyday Essentials behoort tot de multivitamines van topkwaliteit. Maar een multivitamine is meer dan alleen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen. Wij noemen de Everyday Essentials eigenlijk een micronutriëntenformule - een vitaliteitssupplement - met wat extra om het proces van gezond oud worden te ondersteunen. Hier is waarom:
Het moderne leven vraagt veel van ons. Het is niet altijd mogelijk om alle voedingsstoffen uit voeding te halen. Daarom kan het zinvol zijn om een multivitamine te nemen. Het is dan wel belangrijk om te letten op de kwaliteit, de juiste hoeveelheden en de biologische beschikbaarheid. NoordCode Everyday Essentials is speciaal ontwikkeld om een veilige, hoogwaardige aanvulling te bieden op een gezonde levensstijl.
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, niet waar? Kijk zelf maar — hieronder vind je de volledige ingrediëntenlijst.
Samenstelling per portie | 2 capsules | % RI |
---|---|---|
Vitamines | ||
Vitamine D3 (als cholecalciferol) | 25 μg | 500% |
Vitamine E | 38 mg α-TE | 317% |
o Alfa tocoferyl succinaat | 36 mg | * |
o Natuurlijke gemengde tocoferolen | 2 mg | * |
Vitamine K1 | 25 μg | 33% |
Vitamine K2 (als all-trans MK-7) | 50 μg | 67% |
Vitamine B2 (als riboflavine-5-fosfaat) | 3 mg | 214% |
Vitamine B1 (als thiamine HCl) | 50 mg | 4545% |
Niacine (vitamine B3) | 30 mg NE | 188% |
o Niacinamide | 20 mg | * |
o Niacine | 10 mg | * |
Pantotheenzuur (als calcium pantothenaat) | 18 mg | 300% |
Vitamine B6 (als pyridoxaal-5-fosfaat) | 3 mg | 214% |
Folaat (als 5-MTHF Quatrefolic®) | 200 μg | 100% |
Vitamine B12 (Cobalamine) | 200 μg | 8000% |
o Adenosylcobalamine | 100 μg | * |
o Methylcobalamine | 100 μg | * |
Biotine | 100 μg | 200% |
Vitamine C | 180 mg | 225% |
o Magnesiumascorbaat | 120 mg | * |
o Calcium-L-ascorbaat | 60 mg | * |
Mineralen | ||
Calcium | 14,3 mg | 2% |
o Calcium-L-ascorbaat | 12,73 mg | * |
o Calcium pantothenaat | 1,57 mg | * |
Magnesium | 41,56 mg | 11% |
o Magnesium tauraat | 25 mg | * |
o Magnesiumascorbaat | 16,56 mg | * |
Ijzer (-bisglycinaat) | 7 mg | 50% |
Koper (-citraat) | 1,5 mg | 150% |
Jodium | 75 μg | 50% |
o Kaliumjodaat | 45 μg | * |
o Jodium uit kelp extract (0,2% jodium) | 30 μg | * |
Zink (-citraat) | 10 mg | 100% |
Mangaan (citraat) | 2 mg | 100% |
Kalium (-jodaat) | 13,82 mg | 1% |
Selenium | 150 μg | 273% |
o Natriumseleniet | 100 μg | * |
o Selenium methionine | 50 μg | * |
Chroom (picolinaat) | 20 μg | 50% |
Molybdeen (als natriummolybdaat) | 100 μg | 200% |
Kruiden | ||
Groene thee extract (Camellia sinensis) (>50% EGCG) | 40 mg | * |
o Epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) | 20 mg | * |
Curcuma (Curcuma longa) 95% extract | 30 mg | * |
Citrus bioflavonoïden (uit Citrus aurantium) | 20 mg | * |
OPC 95% (druivenpitextract) | 10 mg | * |
Overig | ||
Bèta-caroteen | 2 mg | * |
Betaïne (uit betaïne HCl) | 100 mg | * |
Choline (-bitartaat) | 50 mg | * |
Chondroitine (uit chondroitine sulfaat) | 50 mg | * |
Co-Enzym Q10 (Ubiquinone) | 25 mg | * |
Glucosamine (als D-glucosamine HCl) | 100 mg | * |
Inositol | 15 mg | * |
Lecithine (uit zonnebloem lecithine) | 40 mg | * |
Luteïne | 0,5 mg | * |
N-acetyl L-cysteïne | 20 mg | * |
Para Amino Benzoic Acid (PABA) | 15 mg | * |
Pyrroloquinoline (PQQ) [MGCPQQ®] | 2.000 μg | * |
Trans-resveratrol [Veri-te] | 30 mg | * |
Referentie-inname.
* RI onbekend
Je winkelwagen is momenteel leeg.
Begin met winkelen