Doorgaan naar artikel

MCT-poeder of MCT-olie — welke moet je kiezen?

Twijfel je tussen het kopen van een MCT-olie of een MCT-poeder? Leer meer over de verschillen zodat je de beste keuze maakt voor jouw behoeften.


Wat zijn MCT's? | Hoe wordt MCT-poeder gemaakt? | MCT Olie VS. Poeder | Hoe onderscheid je een kwalitatief MCT-supplement? | Hoe je een MCT poeder toepast | Conclusie 

Wat zijn MCT’s?

MCTs (Medium Chain Triglyceriden) zijn vetten met relatief korte ketens. Als gevolg hiervan verschilt de verwerking van MCTs door het lichaam van die van andere vetten. De C8 (octaanzuur of caprylzuur) en C10 (decaanzuur of caprinezuur) MCTs worden snel verteerd en gebruikt voor energie. C8 en C10 zijn het gemakkelijkst verteerbaar in vergelijking met andere MCTs, zoals C6 of C12. 

Hoe wordt MCT-poeder gemaakt?

MCT-poeder wordt vervaardigd uit MCT-olie met behulp van een proces dat sproeidrogen wordt genoemd. Fabrikanten gebruiken gespecialiseerde industriële apparatuur om MCT-olie te binden aan een microscopisch vezelachtig draagpoeder (in NoordCode’s uitvoering zijn dat acacia vezels), dat de vloeibare MCT's omzet in een vaste, poedervorm.

Tijdens het sproeidrogen worden de twee bestanddelen gemengd tot een geheel en verkleint tot poeder. Het eindresultaat is een voedingssupplement met alle voordelen van de MCT-olie dat draagbaar is, gemakkelijk te mengen in smoothies en andere dranken en geschikt is voor gebruik in (bak)recepten. 

MCT-olie vs. poeder

Hoewel MCT-oliën en MCT-poeders beide dezelfde voordelen bieden, zitten er voor- en nadelen aan ieder type MCT-supplement.

Disaster pants

Zoals al eerder beschreven kan een overconsumptie aan MCT-olie leiden tot hoge nood, maar ook tot misselijkheid en maagklachten. Een MCT-poeder is makkelijker te verdragen en dus aan te raden voor mensen die al eerder hebben geëxperimenteerd met de olie-vorm en daar klachten van ervaarden.

Gemak

Een (glazen) fles MCT-olie kan nog wel eens lekken - en is zwaar - en daarom minder makkelijk te exporteren. Bulletproof maakte al eerder reisverpakkingen van 15ml, maar een pot MCT-poeder is duurzamer en net zo gemakkelijk mee te nemen op reis of naar kantoor.

Textuur en menging

Het toevoegen van MCT's aan koffie of andere dranken is een geweldige manier om de vetinname te stimuleren en de honger te stillen. Maar, MCT-olie mengt zich slecht en geeft een vettig resultaat. De poeder vormt blend veel gemakkelijker en geeft een romige textuur als eindresultaat.

Wetenschap

Onderzoeken naar MCT-poeders en de effecten ervan zijn nog schaars, omdat dit een relatief nieuw product is op de markt. Een onderzoek uit 2017 toonde echter aan dat een geëmulgeerd MCT-poeder supplement minder bijwerkingen heeft dan conventionele MCT-olie. [1]

Hoe onderscheid je een kwalitatief MCT-supplement?

Of je nu kiest voor olie of poeder, het kiezen van een MCT-supplement van goede kwaliteit is essentieel.

MCT-poeders van lage kwaliteit gebruiken vaak zetmeel of andere vulstoffen. Daardoor werken averechts; ze verhogen je bloedsuiker, hebben daarom een negatieve invloed op je energie.

MCT-olie zelf bevat geen vulstoffen, maar wel kan het een goedkope MCT-olie zijn die slecht geproduceerd is. MCT's van lage kwaliteit zijn vaak geproduceerd op hoge temperaturen en daardoor beschadigd.

Er zijn een aantal criteria waaraan een kwalitatief goed MCT-poeder supplement moet voldoen. Neem ze mee in je zoektocht en koop niet zomaar iets totdat je de volgende punten hebt afgevinkt. MCT's van hoge kwaliteit:

  • Zijn gemaakt van 100% kokosolie. Palmolie of een mengsel van kokosolie en palmolie zijn no-go's

  • Bevatten alleen caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10)

  • Worden zorgvuldig verwerkt bij lage temperatuur om de voedingswaarde en enzymatische eigenschappen van de oliën te behouden

  • Zijn geformuleerd zonder maïsvezels of dragers op basis van maltodextrine, en gebruiken in plaats daarvan natuurlijke, op vezels gebaseerde dragers (acaciavezels)

  • Bevatten geen emulgatoren, conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen of additieven

  • Gebruiken gezonde ingrediënten voor extra smaak (zoals: kokospoeder)

Naast natuurlijke ingrediënten om smaak toe te voegen, zouden slechts twee ingrediënten op het etiket vermeld moeten worden: middellange-keten triglyceriden en een drager (bij voorkeur acacia vezels). 

De toepassing van MCTs

Wil je weten hoe je poeder en MCT-olie het beste toepast in je dagelijkse routine? We geven je wat ideëen.

  • Tijdens een vasten: hoewel strikt vasten geen calorieën toestaat, kan je een theelepel MCT-poeder om je eetlust te onderdrukken en daarmee het vasten te verlengen.

  • Bij het ontbijt: een lepel MCT-poeder in je koffie, thee of warme chocolademelk voegt een romige textuur toe. Bekijk onze bijzondere recepten voor een Bulletproof koffie.

  • Bij de lunch of het diner: je kunt MCT poeder toevoegen aan maaltijden. Het poeder is hittebestendig tot 180 graden, smakeloos en werkt als verdikkingsmiddel.

  • In gebakken of rauwe desserts: doordat het poeder hitte bestendig is, maakt het een uitstekend ingrediënt om te verwerken in keto treats.

  • Pre- en post-workout: Je kunt MCT poeder mengen met water, toevoegen aan een pre-workout drankje, of na een training gebruiken in een eiwit smoothie.

Conclusie

Of je nou voor een poeder gaat of de olie-vorm: beiden geven jou voordelen. Een MCT-poeder geeft een romige smaak, is makkelijker voor op reis of op kantoor, en je voorkomt hoogstwaarschijnlijk disaster pants. De keerzijde is dat een poedervorm duurder is dan een olie én dat al de onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen gedaan zijn met een olie. Wat je ook kiest, ga altijd voor een hoge kwaliteit.

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen

selecteer opties