Doorgaan naar artikel

Zo zet je de gezondste kop koffie

Je hebt een gezonde koffie gekocht. Nu ben je op zoek naar een zetmethode die bij je past. Met deze informatie kan jij een keuze maken op basis van smaakvoorkeur,...


French Press  |  Pour Over  |  Aeropress  |  De Moka Pot  |  Espresso Machine



Je hebt een gezonde biologische, polyfenol-rijke en mycotoxinevrije koffie gekocht. Nu ben je op zoek naar een zetmethode die bij je past. 
 

French Press

Wat is het?

Een French Press is een eenvoudige handmatige zetmethode waarbij koffie wordt geweekt en gefilterd, net als bij het zetten van thee. Door het weken duurt deze methode iets langer dan andere handmatige brouwprocessen, maar het levert wel een smaakvolle kop koffie op.

Feiten

  • Zetmethode: laten trekken
  • Tijd: 5-10 min
  • Maalwijze: grof
  • Filtermethode: metaal
  • Koffie/water verhouding: 1:13 (in grammen)
  • Water temperatuur: 85-95℃
  • Prijs: €

Waarom voor jou?

Als je op zoek bent naar een eenvoudige handmatige zetmethode, die een rijkere smaak geeft dan filterkoffie geeft. 

Waarom wij het aanbevelen

Bij NoordCode zijn we een voorstander van de French Press omdat hij gemaakt is van glas en roestvrij staal. Hierdoor heb je niet te maken met giftige stoffen die vrijkomen uit het materiaal van de zetmethode. Het roestvrijstalen gaasfilter laat de natuurlijke oliën van de koffie door, wat niet alleen de smaak verbetert, maar ook de polyfenolen behoudt.

Hoe werkt het?

  1. Doe de koffie in de pers en schud om de gemalen koffie gelijkmatig te verdelen.
  2. Voeg met een draaiende beweging water toe, zodat alle gemalen koffie wordt bevochtigd, totdat de pers halfvol is. 
  3. Roer de gemalen koffie met een lepel.
  4. Druk na 5 minuten het filter langzaam helemaal naar beneden.
  5. Schenk de koffie onmiddellijk uit om overextractie te voorkomen.

 

Pour Over

Wat is het? 

De Pour Over methode is in feite een handmatige ouderwetse filterkoffie. Je regelt het hele proces zelf, waarbij heet water door koffiedik in een filter wordt gegoten. Het water loopt door de koffie en filter in een karaf.

Feiten

  • Zetmethode: filter
  • Tijd: 2-3 minuten
  • Maling: Medium-grof
  • Filter methode: Papier of metaal
  • Verhouding koffie/water: 1:17 (in grammen)
  • Water temperatuur: 85-95℃
  • Prijs: €€

 

Waarom voor jou?

Als je thuis die hippe koffiezaak wilt nabootsen. 

Waarom wij het aanbevelen

Net als de French Press is de Pour Over gemaakt van glas, waardoor de methode een niet-giftige manier is om koffie te zetten. Door het gebruik van een metalen filter blijven de oliën en polyfenolen van de koffie behouden. 

Wat je moet weten

  • De Pour Over-methode vereist geduld. Het is een kwestie van langzaam het water in cirkels over de koffie gieten. Een langere blootstelling van de koffie aan heet water verhoogt de hoeveelheid antioxidanten in de gezette koffie.
  • Gebruik een metalen filter voor uw Pour Over. 
  • Als je toch kiest voor een papieren filter, zorg er dan voor dat het een ongebleekt papieren filter is en maak het nat voor gebruik. Dit voorkomt een papiersmaak in uw koffie. 

Hoe werkt het?

  1. Giet voorzichtig 50 ml water in het midden van de koffie in een constante stroom en laat het 30 seconden trekken.
  2. Giet langzaam het resterende water op vanuit het midden (in ongeveer 4 minuten), waarbij je cirkels maakt - ongeveer 1 centimeter van de rand.
  3. Tik op het filter om de koffie die bovenaan de rand zit naar beneden te laten vallen, zodat je een betere extractie krijgt.


Aeropress

Wat is het

De AeroPress is een relatief nieuwe methode die luchtdruk gebruikt om een zeer hoge kwaliteit (single serve) espresso te maken. In tegenstelling tot een French Press - die een zachte druk gebruikt om de gezette koffie door het filter te persen - gebruikt de AeroPress een intensere luchtdruk om de koffie te extraheren en door het filter te persen.

 

Feiten

  • Zetmethode: Druk
  • Tijd: 2-3 minuten
  • Maling: Fijn
  • Filtermethode: papier of metaal
  • Verhouding koffie/water: 1:10 (in grammen)
  • Water temperatuur: 85-95℃
  • Prijs: €€

 

Waarom voor jou?

Als je bijna dezelfde kwaliteit van een espresso wilt bereiken, maar op zoek bent naar een handig en draagbaar ontwerp voor onderweg. Ideaal voor vakanties!

Wat je moet weten

  • Kies voor een metalen filter in plaats van papier om de beste delen van de koffie te behouden en de papiersmaak in de koffie te vermijden.
  • De AeroPress is uitgevoerd in plastic en is daarom niet geheel gifvrij bij het koffiezetten. Hoewel hij in dit geval BPA-vrij is, kun je beter kiezen voor koffiezetmethoden van glas of roestvrij staal (zoals een espressomachine, french press en pour over). 

 

Hoe het werkt

  1. Zet de Aeropress op een stevige mok en schep fijngemalen koffie in de houder. Schud om de koffie gelijkmatig te verdelen.
  2. Voeg gefilterd water toe aan niveau 1 van de houder (80°C voor een espresso en koud water voor een cold brew).
  3. Roer de gemalen koffie door het water voor ongeveer 10 seconden (espresso) of 1 minuut voor een cold brew.
  4. Plaats de staaf op de houder en druk zachtjes tot je weerstand voelt en de staaf de bodem heeft bereikt.

 

De Moka Pot

Wat is het?

De Moka Pot komt oorspronkelijk uit Italië en is een elektrisch koffiezetapparaat dat koffie zet door kokend water onder stoom door gemalen koffie te laten lopen.

Feiten

  • Zetmethode: Druk
  • Tijd: 2 minuten
  • Maling: Fijn
  • Filter methode: Metalen
  • Verhouding koffie/water: 1:7 (in grammen)
  • Water temperatuur: 85-95℃
  • Prijs: €

 

Waarom voor jou

Je wilt een smaak die lijkt op die van espresso, je houdt van eenvoud en je zit op een budget, dan is dit jouw keuze!

Wat je moet weten

Sla aluminium over en kies altijd voor een roestvrijstalen versie van de Moka Pot. Aluminium is een neurotoxine [*] en bij blootstelling aan hitte lekt er aluminium in de koffie, wat niet goed is voor je gezondheid.

Hoe het werkt

De schoonheid van de Moka Pot zit hem in het brouwproces met drie onderdelen. 

  1. Je doet water in het onderste deel en de maling in het middelste deel van de Moka Pot. 
  2. Wanneer het water in het onderste stuk kookt, creëert de stoom een druk die het water door de gemalen koffie naar het bovenste onderdeel duwt.

Espressomachine

Wat het is

Dit behoeft geen uitleg. Of je nu in Italië bent geweest of een Starbucks hebt bezocht, je weet wat een espressomachine is en wat hij kan...

Feiten

  • Zetmethode: Druk
  • Tijd: < 1 minuut
  • Maling: Fijn
  • Filtermethode: Metalen
  • Verhouding koffie/water: 1:2 (in grammen)
  • Water temperatuur: 85-95℃
  • Prijs: €€€€

 

Waarom wij het aanbevelen

Een metalen machine, een metalen filter.... moeten we nog meer zeggen?

Waarom voor jou

Als je een intense relatie hebt met koffie. Als je koffie de beste behandeling wilt geven die het verdiend en het niet erg vindt om er €€€€ aan uit te geven.

Wat je moet weten

Zorg ervoor dat je het volledig geprimede portafilter onmiddellijk onder de machine plaatst wanneer je espresso gaat zetten. Als je te lang wacht (bijvoorbeeld een halve minuut), verbrandt de machine de koffie. 

Hoe werkt het?

  1. Begin met een schoon portafilter en een schone groepenkop.
  2. Doseer de koffie en verdeel het in de filter.
  3. Gebruik een stamper om de koffie gelijkmatig en consistent aan te drukken (niet te hard en niet te zacht).
  4. Plaats de filter en begin direct met zetten.


Hierbij heb je de perfecte koffiezetmethode gevonden en ben je bijna klaar om thuis gezonde koffie te zetten. De volgende stap is hoe je je koffieshot onder de knie krijgt. Wil je meer leren? Lees dan dit blog over zeven tips om thuis koffie te zetten als een echte barista, zodat je nooit meer een dure koffie buiten de deur hoeft te betalen.

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen

selecteer opties